factograf
PL
Zaloguj się

rodzaj ssaków z rzędu gryzoni

Halmaheramys

Najważniejsze

jest totakson
naukowa nazwa taksonuHalmaheramys
kategoria systematycznarodzaj
Wszystkie dane z infoboksu 15
Domena
eukarionty
Królestwo
zwierzęta
Typ
strunowce
Podtyp
kręgowce
Gromada
ssaki
Podgromada
żyworodne
Infragromada
łożyskowce
Rząd
gryzonie
Podrząd
Supramyomorpha
Infrarząd
myszokształtne
Nadrodzina
myszowe
Rodzina
myszowate
Podrodzina
myszy
Plemię
Rattini
Rodzaj
Halmaheramys

Halmaheramys – rodzaj ssaków z podrodziny myszy (Murinae) w obrębie rodziny myszowatych (Muridae).

Rozmieszczenie geograficzne

Rodzaj obejmuje gatunki występujące w Indonezji w archipelagu Moluków na wyspach Halmahera i Obi.

Morfologia

Długość ciała (bez ogona) 143,2–241 mm, długość ogona 119,6–210 mm, długość ucha 18,1–28,4 mm, długość tylnej stopy 27,5–50 mm; masa ciała 72–300 g.

Systematyka

Rodzaj zdefiniował w 2013 roku międzynarodowy zespół zoologów (Francuzi Pierre-Henri Fabre i Marie Pagès, Amerykanie Guy Graham Musser i Kristofer Michael Helgen oraz Indonezyjczycy Yuli Sulistya Fitriana i Gono Semiadi) w artykule zatytułowanym Nowy rodzaj gryzoni z Wallacei (Rodentia: Muridae: Murinae: Rattini) i jego znaczenie dla biogeografii i systematyki Rattini w regionie Indo-Pacyfiku, opublikowanym w czasopiśmie „Zoological Journal of the Linnean Society”. Gatunkiem typowym jest (oryginalne oznaczenie) H. bokimekot.

Etymologia

Halmaheramys: Halmahera, Indonezja; gr. μυς mus, μυος muos ‘mysz’.

Podział systematyczny

Do rodzaju należą następujące gatunki:

Grafika Gatunek Autor i rok opisu Nazwa zwyczajowa Podgatunki Rozmieszczenie geograficzne Podstawowe wymiary Status
IUCN
Halmaheramys bokimekot P.-H. Fabre, Pagès, Musser, Y.S. Fitriana, Semiadi & K.M. Helgen, 2013 gatunek monotypowy środkowa Halmahera; szczątki subfosylne znaleziono na wyspie Morotai; zakres wysokości: 700–750 m n.p.m. DC: 14,6–16,7 cm
DO: 11,9–13,2 cm
MC: 72–99 g
 DD 
Halmaheramys wallacei P.-H. Fabre, Reeve, Y.S. Fitriana, K.P. Aplin & K.M. Helgen, 2018 gatunek monotypowy Bisa i Obi DC: 20–24 cm
DO: 16,8–21 cm
MC: 240–300 g
 NE 

Kategorie IUCN:  DD  – gatunki o nieokreślonym stopniu zagrożenia;  NE  – gatunki niepoddane jeszcze ocenie.

Czytaj dalej

W 9 językach

Tekst z Wikipedii, CC BY-SA 4.0 · Artykuł źródłowy