Malacomyini – monotypowe plemię ssaków z podrodziny myszy (Murinae) w obrębie rodziny myszowatych (Muridae).
Rozmieszczenie geograficzne
Plemię obejmuje gatunki występujące w Afryce.
Morfologia
Długość ciała (bez ogona) 68–125 mm, długość ogona 105–142 mm, długość ucha 18 mm, długość tylnej stopy 17–21 mm; masa ciała około 10 g.
Systematyka
Plemię wyodrębnił w 2017 roku francusko-południowoafrykański zespół zoologów (Francuzi Christiane Denys, Émilie Lecompte, Alain Dubois oraz Południowoafrykańczyk Taylor) w artykule zatytułowanym Diagnozy i zawartość nowych afrykańskich i euroazjatyckich plemion Murinae (Rodentia, Muridae), opublikowanym w czasopiśmie „Dumerilia ”. Rodzaj zdefiniował w 1877 roku francuski zoolog Alphonse Milne-Edwards w artykule zatytułowanym O niektórych nowych ssakach i skorupiakach, opublikowanym w czasopiśmie „Bulletin de la Société philomathique de Paris”. Gatunkiem typowym jest (oznaczenie monotypowe) błotnoszczurek wielkouchy (M. longipes).
Etymologia
Malacomys: gr. μαλακος malakos ‘miękki’; μυς mus, μυος muos ‘mysz’.
Podział systematyczny
Do plemienia należy jeden rodzaj błotnoszczurek (Malacomys) wraz z gatunkami:
| Grafika | Gatunek | Autor i rok opisu | Nazwa zwyczajowa | Podgatunki | Rozmieszczenie geograficzne | Podstawowe wymiary | Status IUCN |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Malacomys longipes | A. Milne-Edwards, 1877 | błotnoszczurek wielkouchy | gatunek monotypowy | od skrajnie południowo-wschodniej Nigerii na wschód do Jeziora Wiktorii, na południe do skrajnie północno-wschodniej Angoli i północno-zachodniej Zambii; również wyspa Bioko (Gwinea Równikowa); zakres wysokości: do 2230 m n.p.m. | DC: 13,5–17,5 cm DO: 17–20 cm MC: 94–120 g |
LC | |
| Malacomys cansdalei | Ansell, 1958 | błotnoszczurek dżunglowy | gatunek monotypowy | górne gwinejskie lasy w Afryce Zachodniej, na zachód od rzeki Wolta (wschodnia Liberia, Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana) | DC: 13,3–16,2 cm DO: 17,8–21 cm MC: 63–101 g |
LC | |
| Malacomys edwardsi | A.T. de Rochebrune, 1885 | błotnoszczurek nizinny | gatunek monotypowy | górne gwinejskie lasy w Afryce Zachodniej, na zachód od rzeki Niger (od Gwinei na wschód do południowo-zachodniej Nigerii) | DC: 12,6–16 cm DO: 15,5–18 cm MC: 46–80 g |
LC |
Kategorie IUCN: LC – gatunek najmniejszej troski.
