factograf
PL
Zaloguj się

rodzaj dużych małp afrykańskich

Gorillini

  • 1 min czytania
  • W 126 językach
  • 21 obrazów
  • Artykuł autorski Factograf
Gorillini

Goryle to duże, w większości roślinożerne małpy człekokształtne, żyjące w tropikalnych lasach Afryki równikowej. Rodzaj dzieli się na dwa gatunki: goryla wschodniego i goryla zachodniego, z których każdy ma co najmniej dwa podgatunki. Goryle są najbliższymi żyjącymi krewnymi człowieka po szympansach i bonobo, a ich DNA jest bardzo podobne do ludzkiego. Oba gatunki zaliczono do kategorii krytycznie zagrożonych, głównie z powodu kłusownictwa, utraty siedlisk i chorób.

Wielkość i zachowanie

Goryl zachodni nizinny w Espace Zoologique
Goryl zachodni nizinny w Espace Zoologique
Samica goryla górskiego
Samica goryla górskiego
Mapa przedstawiająca rozmieszczenie goryli
Mapa przedstawiająca rozmieszczenie goryli
Samiec goryla
Samiec goryla
Samiec goryla w zoo w San Francisco
Samiec goryla w zoo w San Francisco
Czaszka samca goryla
Czaszka samca goryla
Goryl zachodni i goryl wschodni
Goryl zachodni i goryl wschodni
Młody goryl wspinający się po drzewie
Młody goryl wspinający się po drzewie
Goryle przemieszczające się po swoim siedlisku
Goryle przemieszczające się po swoim siedlisku
Goryl żerujący
Goryl żerujący
10 obrazów

Goryle są największymi żyjącymi naczelnymi. Samce ważą około dwa razy więcej niż samice i mogą być znacznie wyższe, a rozpiętość ramion osobnika przekracza długość jego ciała. Goryle zazwyczaj żyją w grupach kierowanych przez dominującego samca zwanego srebrnogrzbietym. Goryl wschodni różni się od zachodniego ciemniejszym futrem oraz kilkoma drobnymi cechami budowy ciała. Na wolności żyją zazwyczaj od 35 do 40 lat.

Siedlisko i klasyfikacja

Goryla nocne gniazdo zbudowane na drzewie
Goryla nocne gniazdo zbudowane na drzewie
Grupa goryli
Grupa goryli
Srebrnogrzbiety samiec z samicą
Srebrnogrzbiety samiec z samicą
Młody goryl jadący na grzbiecie matki
Młody goryl jadący na grzbiecie matki
Goryla matka z dziesięciodniowym niemowlęciem
Goryla matka z dziesięciodniowym niemowlęciem
Samica goryla podpierająca się pniem drzewa podczas zbierania ziół
Samica goryla podpierająca się pniem drzewa podczas zbierania ziół
Rycina przedstawiająca francuskiego podróżnika Paula Du Chaillu z gorylem z bliska
Rycina przedstawiająca francuskiego podróżnika Paula Du Chaillu z gorylem z bliska
Goryl w zoo w Bazylei
Goryl w zoo w Bazylei
Goryl nizinny wschodni w Parku Narodowym Kahuzi-Biega, Demokratyczna Republika Konga
Goryl nizinny wschodni w Parku Narodowym Kahuzi-Biega, Demokratyczna Republika Konga
Amerykański plakat rekrutacyjny armii z 1917 roku przedstawiający Niemcy jako goryla deptającego po amerykańskich brzegach z kobietą
Amerykański plakat rekrutacyjny armii z 1917 roku przedstawiający Niemcy jako goryla deptającego po amerykańskich brzegach z kobietą
10 obrazów

Goryle zamieszkują tropikalne lub subtropikalne lasy Afryki Subsaharyjskiej, na szerokim zakresie wysokości. Goryle górskie zasiedlają lasy mgliste na wulkanicznych zboczach na dużych wysokościach, natomiast goryle nizinne żyją w gęstych lasach i bagnach niemal na poziomie morza. Ich nazwa pochodzi z relacji kartagińskiego podróżnika Hanno, a gatunek zachodni został po raz pierwszy opisany naukowo w 1847 roku.

W 126 językach

Редакція Factograf · Opublikowano 14 października 2026 · Częściowo na podstawie Wikipedii, CC BY-SA 4.0 · Artykuł źródłowy