Goryle to duże, w większości roślinożerne małpy człekokształtne, żyjące w tropikalnych lasach Afryki równikowej. Rodzaj dzieli się na dwa gatunki: goryla wschodniego i goryla zachodniego, z których każdy ma co najmniej dwa podgatunki. Goryle są najbliższymi żyjącymi krewnymi człowieka po szympansach i bonobo, a ich DNA jest bardzo podobne do ludzkiego. Oba gatunki zaliczono do kategorii krytycznie zagrożonych, głównie z powodu kłusownictwa, utraty siedlisk i chorób.
Wielkość i zachowanie










Goryle są największymi żyjącymi naczelnymi. Samce ważą około dwa razy więcej niż samice i mogą być znacznie wyższe, a rozpiętość ramion osobnika przekracza długość jego ciała. Goryle zazwyczaj żyją w grupach kierowanych przez dominującego samca zwanego srebrnogrzbietym. Goryl wschodni różni się od zachodniego ciemniejszym futrem oraz kilkoma drobnymi cechami budowy ciała. Na wolności żyją zazwyczaj od 35 do 40 lat.
Siedlisko i klasyfikacja










Goryle zamieszkują tropikalne lub subtropikalne lasy Afryki Subsaharyjskiej, na szerokim zakresie wysokości. Goryle górskie zasiedlają lasy mgliste na wulkanicznych zboczach na dużych wysokościach, natomiast goryle nizinne żyją w gęstych lasach i bagnach niemal na poziomie morza. Ich nazwa pochodzi z relacji kartagińskiego podróżnika Hanno, a gatunek zachodni został po raz pierwszy opisany naukowo w 1847 roku.
