Okapi (/oʊˈkɑːpiː/; Okapia johnstoni) (aksara Bali: hokapi) inggih punika mamalia makuku genep saking Alas Ujan Ituri, Républik Démokratik Kongo ring Afrika Tengah. Yadiastun baburon puniki madué kulit poleng pateh sekadi zébra, okapi sujatinyané masemeton sareng jerapah. Okapi miwah Jerapah wantah soroh kaluarga Giraffidae sané kantun urip.
Okapi madué tegeh 1.5 m (4.9 ft) ngantos pala miwah madué dawa 2.5 m (8.2 ft). Abotnyané kirang langkung 200 ngantos 350 kg. Ia madué baong lantang miwah kuping sané ageng miwah fleksibel. Kulitnyané mawarna soklat utawi soklat kabarakan kontrast yéning kasaihin sareng warna poleng selem putih ring batisnyane. Okapi muani madué tanduk ring tendasné sané kawastanin ossicones sané lantangnyané 15 cm (pateh sekadi tanduk sané wénten ring jerapah). Okapi lua nenten madué tanduk nanging madué usehan.
Cingak malih
- Alas Ituri
- Okapi Conservation Project
- Zebra
Pustaka Salanturnyane
- Wolfram Bell (Nov. 2009): Okapis: geheimnisvolle Urwaldgiraffen; Entdeckungsgeschichte, Biologie, Haltung und Medizin einer seltenen Tierart. Schüling Verlag Münster, Germany. ISBN 978-3-86523-144-4.
- Zvi Sever, Searching for the okapi (Okapia johnstoni) in Semuliki National Park, Uganda. Afr. J. Ecol. Vol. 00: 1–7. doi:10.1111/aje.12796
Pranala jaba
- The okapi management site
- Monograph of the Okapi (1910) by E. Ray Lankester and William George Ridewood
- "Okapi". Encyclopædia Britannica (édisi ka-11th). 1911.
