Makaak (Macaca) on perekond esikloomaliste seltsi pärdiklaste sugukonnas ehk vana maailma ahvide seas. Kõik makaagid on sabaga, ainsaks erandiks on peaaegu sabatu (rudimenteerunud sabaga) magot.
Makaagid toituvad enamasti puuviljadest, kuid söövad ka seemneid, lehti, õisi ja puukoort. Mõned liigid, näiteks jaava makaak, elatuvad ka selgrootutest ning harva ka väiksematest selgroogsetest. Nii näiteks võib üks lühisaba-makaak süüa aastas ära ligikaudu 70 suurt rotti. Kõik makaagid elavad matriarhaalsetes gruppides, mida juhib dominantne emasloom.
Liigid
Makaake on teada 22 liiki.
| Pilt | Liiginimi | Tead. nimi | Levik | Kaitsestaatus (IUCN punane nimestik) |
|---|---|---|---|---|
| Magot | M. sylvanus | Alžeeria, Maroko, Gibraltar | ||
| vanderumakaak | M. silenus | Lõuna-India | ||
| lühisaba-makaak | M. nemestrina | Lõuna-Tai, Malaisia, Indoneesia | ||
| M. leonina | Bangladesh, Kambodža, Hiina, India, Laos, Myanmar, Tai, Vietnam | |||
| M. pagensis | Indoneesia (Sumatra) | |||
| M. siberu | Indoneesia (Siberut) | |||
| Tselebesi makaak | M. maura | Indonesia (Sulawesi) | ||
| M. ochreata | Indoneesia (Sulawesi) | |||
| M. tonkeana | Indoneesia (Sulawesi ja Togiani saared) | |||
| M. hecki | Indoneesia (Sulawesi) | |||
| M. nigrescens | Indoneesia (Sulawesi) | |||
| M. nigra | Indoneesia (Sulawesi, Bacan) | |||
| Reesusmakaak | M. mulatta | Kesk-, Lõuna- ja Kagu-Aasia | ||
| M. cyclopis | Taiwan | |||
| Jaapani makaak | M. fuscata | Jaapan | ||
| Jaava makaak | M. fascicularis (M. irus) | Kagu-Aasia | ||
| Karumakaak | M. arctoides (M. speciosa) | Lõuna-Hiina, India, Malaisia, Myanmar, Tai, Laos, Kambodža, Vietnam | ||
| M. sinica | Sri Lanka | |||
| M. radiata | India | |||
| M. assamensis | Bhutan, India, Myanmar, Hiina | |||
| M. thibetana | Ida-Tiibet, Hiina | |||
| M. munzala | India | |||
| M. leucogenys | Kagu-Tiibet, Kirde-India |
