factograf
CS
Přihlásit se

vyhynulý rod proboscidea (Proboscidea)

Mastodont

Mastodont

To hlavní

výška2,3m
instance (čeho)fosilní taxon
hmotnost7,8 t
taxonomické jménoMammut
taxonomické zařazenírod
popsáno ve zdrojiThe Nuttall Encyclopædia
Všechna data z infoboxu 7
Říše
živočichové (Animalia)
Kmen
strunatci (Chordata)
Podkmen
obratlovci (Vertebrata)
Třída
savci (Mammalia)
Řád
chobotnatci (Proboscidea)
Čeleď
Mammutidae
Rod
Mastodon†Blumenbach, 1799

Mastodont (Mastodon) je rodové jméno vymřelých amerických chobotnatců, nazývaných také nepřesně „americký mamut“.

Název

Název vytvořil Georges Cuvier na základě tvaru stoliček zvířete kombinací starořeckých slov μαστός mastos, „bradavka, prsa“ a ὀδούς odus, 2. pád odontos, „zub“. V některých jazycích je užívána forma mastodon, která vychází z iónské varianty slova „zub“ ὀδων odón.

Charakteristika

Kostra mastodonta v muzejní expozici.
Kostra mastodonta v muzejní expozici.

Většina druhů zařazovaných v minulosti do tohoto druhu je dnes zařazována do jiných rodů, zejména Mammut, Bunolophodon, Zygolophodon, Anancus, Trilophodon, Gomphotherium. Přestože byli podobní mamutům a slonům, nebyli mastodonti blízce příbuzným rodem chobotnatců. Obývali území Severní Ameriky, Střední Ameriky či Grónska (před 2 milióny let)a to až do relativně nedávné doby před několika tisíciletími. Jejich první prokazatelné fosilie byly objeveny již roku 1705 v americkém státě New York. Největší známí jedinci měřili na výšku až 3,25 metru a vážili kolem 11 tun.

Paleoekologie

Výzkum ukázal, že v době klimatických změn se mastodonti stěhovali na sever, přičemž dokázali urazit značné vzdálenosti v relativně krátké době.

Číst dál

V 57 jazycích

Text z Wikipedie, CC BY-SA 4.0 · Zdrojový článek